Vecka 40

Kroppen:

Förlossningstidpunkten är nådd och värkarna kan nu förväntas att börja. Det är vanligt att man som förstagångsföderska går över 40 veckor, man anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Skulle det dröja längre övervakas fostret noga och man blir ofta igångsatt.

 

Exakt vad som gör att förlossningen startar vet man inte. Det är troligen barnet som sätter i gång den. Många funderar över om det är möjligt att sätta i gång förlossningen själv genom att springa i trappor eller äta speciell mat. Det finns dock inget sätt att själv tvinga i gång förlossningen, utan barnet kommer när det är klart. Förlossningen sätts bara i gång på sjukhuset om det finns någon medicinsk anledning, till exempel att du har högt blodtryck.

 

Trycket från barnets huvud mot livmoderhalsen kan påskynda förlossningsstarten. Trycket gör att det utsöndras oxytocin, ett hormon som signalerar till livmodern att den ska dra ihop sig. När livmodern drar ihop sig allt oftare och starkare, trycks barnets huvud ännu mer ner mot livmoderhalsen.

Den ger efter så småningom och börjar öppna sig. Det kan hända att trycket blir så stort att fosterhinnan riskerar att spricka, vilket gör att fostervatten börjar rinna ut. Kontakta då alltid förlossningsavdelningen för vidare information och omhändertagande. Om man mår bra och inte fått värkar än kan man få åka hem igen.

 

Barnet:

Fostervatten byts ut var tredje timma och produceras på nytt ända tills barnet är fött. Om det däremot finns mekonium i vattnet kan det vara en signal om att barnet är stressat eller inte mår bra och då får man stanna kvar för att kunna övervaka barnet.

 

Barnet är redo att möta omvärlden, 92 procent av alla barn föds mellan vecka 38-42.

Olearys!

Var på olearys idag och åt middag, grymt gott!

Vecka 39

 
Kroppen:
Bestäm dig för att du är klar att föda ditt barn! Nu är du klar med förberedelser och du är redo. Känslomässigt känner man ofta blandade känslor, man är otålig samtidigt som man kan känna rampfeber.

Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.
 
 
Barnet:
Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältningssystemet och celler från tarmväggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.

Barnmorskebesök..

Vecka 37+6.
SF-mått 36cm.
Hb 120.
Blodsocker 5,8.
Urin 0/0.
Blodtryck 122/74.
Hjärtljud 150.

Huvudet ner, fixerat.

Utsikt

Vi var ute och gick en sväng :)

Kallt

Det var skapligt kallt häromkvällen.. Svensk sommar? Burrrr

Staaarkt!

Haha, jag vet att bebis kommer när den är redo, att man inte kan påverka det osv, men var tvungen att testa den sk mirakeldrycken,

och fyyy vad äcklig den var!

 

1.5 liter vatten

2 pressade citroner

2-4 matskedar honung eller lönnsirap

2 matskedar färskriven ingefära

2 teskedar cayennepeppar

 

Starkt som fan!

 

Så vi får väl se om det händer nåt, men det tror jag knappast!

Vecka 38!

Vecka 38
 
Kroppen: Nu närmar sig förlossningen med stormsteg. Se till att du vet var din partner befinner sig och att du lätt kan få kontakt. När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen.
 
Allt fler känner förvärkar. Det som skiljer förvärkar från sammandragningar är att värkarna oftare gör ont. Först blir magen hård, precis som tidigare, men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Långt ifrån alla får dock någon förvarning om att förlossningen är på gång.
När du väntar ditt första barn är det vanligast att barnet kommer efter beräknat datum. Är du omföderska föder du statistiskt sett nästa barn två till tre dagar tidigare.
 
Barnet: Nu är barnet helt fullgånget och navelsträngen är cirka 50 cm lång.

Kladdkaka!

Bakade nyss en kladdkaka, så nu sitter jag ute hos en kompis och fikar. Mums!

Kvällspromenad

Kom hem för ett litet tag sen, D däckade totalt efter middagen, så jag passade på att ta en långpromenad när det för en gångs skull inte regnar :) Annars har jag inte gjort så mycket idag, kört några tvättmaskiner, plockat och städat. Nu blir det en kopp te framför tvn :)

Ego

Så får vi väl avsluta med en egobild!

Mantorp

Massa däckrök när vi var på mantorp :)

Blommor

Såhär fint blommar det i mina blomlådor :)

Magbild vecka 36

Nu när jag kan ladda upp bilder så börjar vi väl med en magbild från vecka 36. (är nu i 37)

Wohoo!

Bara för att jag gnällde, så började bloggappen fungera idag! Woho! Nu kan jag slänga in inlägg lite oftare, och även bilder, då jag slipper göra det från datorn!

Fullt upp

Lite dåligt med inlägg senaste tiden märker jag. Men då bloggappen fortfarande ite funkar så är det inte lika lätt att slänga in ett inlägg. :(
 
Men men, här händer det inte nåt särskilt. Vardagarna är sig lika, och på helgerna är vi knappt hemma. Helgen som var, då var vi på streetrace till 5 på morgonen, sen hem, sova nån timme, upp och iväg igen och hitta på nåt annat. Skönt att göra nåt!
 
Annars händer inget speciellt, vill ha ut bebis nuuu, men h*n verkar inte hålla med mig ;)
Tänkte ta en låååång cykeltur imorgon om vädret tillåter, ska även köpa mig ett par sandaler, fötterna har svullnat lite, så jag har ingen lust att tränga ner dom i ett par skor längre. Får se om jag hittar några snygga.
 
Annars är allt kanonbra, som vaaanligt! Inga konstigheter.
 
Ska försöka att uppdatera lite oftare!
 
 

Vecka 37

Vecka 37

Kroppen:

Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärtljud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37.


Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Ligger barnet med stjärten neråt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras.
Gå gärna igenom förlossningsbrevet du har skrivit med din barnmorska och gör en avstämning.

Barnet:

Barnet fortsätter att lägga på sig hull, vikten kan variera mer nu, i början av den sista graviditetsmånaden är det vanligt att barnet väger omkring 2750 gram och huvudet är cirka nio centimeter i diameter. De resterande veckorna fram till födseln ökar vikten vanligtvis till 3000-3500 gram och barnets längd brukar hamna på mellan 47-50 centimeter. Av någon anledning brukar pojkar väga mer än flickor och det andra barnet likaså.

Barnmorskebesök

 
30 dagar kvar idag!
 
Bmbesök idag, vecka 36 (35+4).
 
SF-mått 34cm.
Blodtryck 118/83. (precis när jag klivit innanför dörren till bm efter att ha cyklat dit)
Hjärtljud 154 slag/min
 
Huvudet neråt, nu fixerat! 
 

Måndag

Då var det måndag igen, och solen skiner för en gångs skull.
Har precis ätit frukost (lunch?) och satt på en tvättmaskin, ska sätta mig i solen med en kopp kaffe och göra ingenting ett tag.
 
Blev så glad för ett tag sen, då en bilnyckel har varit på vift några veckor. Men den kom fram, och det var inte jag som hade förlagt den som jag trodde, utan den låg i Ds jobbväska. Hääärligt! 
 
Annars är allt bra, helgen har varit kanon, har knappt varit hemma nånting mer än för att sova och duscha :)
 
Så nu sitter jag och väntar på smsavier, vill ha den där toningsfilmen jag beställde för en vecka sen. Ska bli kul att se om vi lyckas eller får psykbryt på den ;)
 
 
RSS 2.0